Guide: Återställ datorn med hjälp av en systemavbildning du skapat tidigare

Steg-för-steg-guide som visar hur du återställer din dator med hjälp av en systemavbildning du skapat tidigare.

I ett tidigare blogginlägg (se guiden Skapa en systemavbildning (system image) av hela din dator med hjälp av det inbyggda verktyget i Windows 7) visade jag hur du enkelt kan skapa en säkerhetskopia av hela din dator inklusive alla program, systeminställningar och filer.

I artikeln nedan kan du läsa steg-för-steg-instruktioner som visar hur du kan använda den undansparade systemavbildningen till att återställa datorn om exempelvis datorn slutat att fungera.

Artikeln nedan visar hur du återställer datorn med hjälp av en systemreparationsskiva eller installationsskiva för Windows 7. Detta är framförallt att rekommendera om datorn inte fungerar och du inte kan logga in i Windows. Om datorn fungerar och du kan logga in i Windows bör du i stället starta systemåterställningen inifrån Windows 7 med hjälp av programmet Säkerhetskopiering och återställning som du hittar på Kontrollpanelen. Läs mer om hur du gör det i onlinehjälpen på Windows-webbplatsen.

Viktigt!

När du återställer datorn från en systemavbildning resulterar det i en fullständig återställning av datorn. Du kan inte välja att återställa enskilda objekt. Alla aktuella program, systeminställningar och filer ersätts med innehållet i systemavbildningen.

Innan du återställer datorn med hjälp av en undansparad systemavbildning bör du därför göra en säkerhetskopia av allt viktigt som du lagt till på datorn efter det datum du skapade systemavbildningen, annars går ju dessa filer förlorade under återställningen. Dock, för säkerhets skull rekommenderas du att säkerhetskopiera allt viktigt på datorn innan du gör en återställning. Efter att återställningen är klar kan du även återställa de filer du säkerhetskopierat separat.

Återställa datorn med hjälp av en undansparad systemavbildning (system image)

Nedan kan du läsa stegvisa instruktioner för hur du återställer datorn med hjälp av en systemavbildning du skapat tidigare.

Steg 1: Tryck på rätt tangent för att visa datorns ”boot menu”

När du vill återställa datorn med en systemavbildning måste du starta upp (”boota”) datorn från en Windows-installationsskiva eller en systemreparationsskiva i stället för datorns hårddisk. Så här gör du för att starta upp datorn från Windows-installationsskivan:

Sätt in en systemreparationsskiva eller en installationsskivan för Windows 7 i DVD-enheten och starta om datorn. Under de första sekunderna då datorn startas upp –när datortillverkarens ”splash screen” visas – trycker du på tangenten som visar datorns uppstartsmeny (”boot menu”).

Observera att den tangent som du måste trycka på för att få upp datorns uppstartsmeny skiljer sig åt mellan olika datortillverkare, datormodeller och BIOS-modeller. Ofta står det angivit längt upp eller längst ned på datorns startskärm under de första sekunderna när datorn startas. Du kan även ta reda på detta genom att läsa datormanualen eller genom att söka på Internet efter ”boot menu key” + namnet på datormodellen och datortillverkaren.

Observera även att du måste trycka ned boot menu-tangenten exakt under de sekunder då det är möjligt att välja detta, annars börjar datorn starta upp Windows från hårddisken som vanligt.

Steg 2: Välj DVD-enheten i datorns boot-meny

När datorns startmeny visas på skärmen använder du piltangenterna för att markera datorns DVD-enhet i listan. Tryck sedan på Retur för att starta datorn från installationsskivan för Windows 7 eller systemreparationsskivan.

Steg 3: Tryck på valfri tangent för att starta datorn från DVD-skivan

När meddelandet Tryck ned valfri tangent om du vill starta med CD- eller DVD-skivan visas trycker du på valfri tangent på tangentbordet

Steg 4: Vänta medan filer läses in

Nästa steg är att meddelandet Windows is loading files visas. Under det här steget behöver du inte göra någonting mer än att vänta. Observera att inga ändringar görs på datorn under detta steg – filerna läses bara in i datorns arbetsminne så att installationsprogrammet för Windows 7 kan startas.

Steg 5: Vänta medan Starting Windows-animeringen visas

Härnäst visas den nya Starting Windows-animeringen. Vänta tills animeringen är klar.

Steg 6: Välj språk, format och tangentbordslayout

I den första dialogrutan i installationsguiden kan du välja inställningar för språk, format och tangentbordslayout. Installerar du en svensk version av Windows är standardinställningarna ofta de rätta, men om du vill kan du välja andra inställningar. Tryck på Nästa när du är nöjd med dina val.

Steg 7: Välj om du vill installera eller reparera Windows 7

I nästa dialogruta kan du välja mellan att installera Windows 7 eller reparera en befintlig Windows-installation. Klicka på Reparera datorn för att göra en systemåterställning med en systemavbildning du skapat tidigare.

Steg 8: Välj systemåterställningsalternativ

I den här dialogrutan kan du välja om du vill försöka reparera en befintlig Windows-installation eller om du vill återställa datorn med hjälp av en systemavbildning du skapat tidigare.

Om datorn inte fungerar så bör du i första hand prova att reparera datorn. Läs mer om startreparation i artikeln Startreparation: vanliga frågor och svar i onlinehjälpen på den officiella Windows-webbplatsen. Observera dock att startreparation kan bara åtgärda en viss typ av problem, till exempel saknade eller skadade systemfiler. Det kan inte åtgärda hårdvarufel som exempelvis fel på hårddisken eller minnesfel, och kan inte heller rensa datorn från virus.

Eftersom den här guiden visar hur du återställer datorn från en systemavbildning väljer du i stället alternativet Återställ datorn med hjälp av en systemavbildning som du skapat tidigare och klickar på Nästa.

När du väljer att återställa från en systemavbildning så görs en sökning efter systemavbildningsfiler på hårddisken. Om ingen systemavbildning hittas visas ett meddelande om det. Se nedan. Detta är vanligt om du till exempel sparat systemavbildningen på en extern enhet som exempelvis en USB-hårddisk. Anslut då USB-disken och klicka på Försök igen. Om systemavbildningen finns på DVD sätter du i den sista DVD-skivan som användes när du skapade systemavbildningen.

När externa hårddiskar och andra enheter hittas visas de i listan enligt nedan. Markera den enhet du vet att systemavbildningen finns på och klicka sedan på Nästa när du är nöjd.

I nästa dialogruta visas alla systemavbildningar på den valda platsen/enheten. Om det finns fler än en systemavbildning markerar du den du vill använda och väljer Nästa.

I nästa dialogruta kan du göra avancerade alternativ för återställningen. Du kan exempelvis ändra datorns partitioner och formatera datorns hårddiskar så att de matchar systemavbildningens layout. Klicka på Nästa när du är nöjd.

I nästa dialogruta får du bekräfta att den valda systemavbildningen är korrekt. Klicka på Slutför för att starta återställningen.

Innan återställningen startar får du ett meddelande om att all information på de partitioner som du återställer till försvinner under återställningen. Klicka på OK om du är införstådd med detta.

Nästa steg är att systemåterställningen startar. Beroende på hur stor systemavbildningen du återställer är kan detta steg ta allt från några minuter till betydligt längre tid. Med hjälp av förloppsindikatorn kan du hela tiden så hur stor del av återställningen som slutförts.

När återställningen är helt klar visas ett meddelande om detta och datorn startas om. Om du vill kan du initiera omstarten själv genom att klicka på knappen Starta om nu.

Efter att datorn startats om så startas den återställda Windows-installationen. När du loggar in första gången visas ett meddelande om att återställningen har slutförts och du får en fråga om du vill återställa dina användarfiler från en separat säkerhetskopia. Om du skapade en sådan innan återställningen kan du göra detta, annars är det bara att börja arbeta med din återställda dator.

 

 

 

 

Mer information

På den officiella Windows-webbplatsen hittar du massor av hjälpartiklar, tips, guider och instruktionsfilmer för hur du får ut mesta möjliga av Windows 7.

5 responses to “Guide: Återställ datorn med hjälp av en systemavbildning du skapat tidigare”

 1. Guide: Skapa en systemavbildning (system image) av hela din dator med det inbyggda verktyget i Windows 7

  […] Att skapa en säkerhetskopia av hela datorn – en systemavbildning –är inte svårt alls. Läs vidare nedan så visar jag hur du gör. Om du vill veta hur du kan återställa datorn med en systemavbildning som du redan skapat kan du läsa artikeln Guide: Återställ datorn från en systemavbildning. […]

 2. Guide: Återställa enstaka filer eller mappar från en systemavbildning

  […] I ett annat inlägg visade jag hur du kan återställa hela datorn med hjälp av en systemavbildning du skapat tidigare. […]

 3. Rickard Arlebäck

  En mycket bra guide! Hoppas att den funkar som den skall! Skönt att slippa DriveImage XML och många andra sådana program, kan ju ofta vara svårt att skapa en bootskiva som funkar med windows 7 och med dessa program (BartPE kan ju inte återskapa windows 7). Speciellt nu då många datorer kommer utan en installationsskiva, utan bara har windows 7 förinstallerat.
  TACK, SUPER BRA Guide!

  /Rickard Arlebäck

 4. Pär

  Kan man använda detta för att klona fram nya Win7-datorer? Ex Acronis kan ju montera ett nytt HAL efter att man lagt in en image från en PC som avviker i hårdvara. Ofta har man ju något som skiljer sig åt i hårdvaran.

 5. Mac Titan

  Helt fantastiskt!
  Precis vad jag letade efter.
  Du borde göra den i a4 sidor så att man enkelt kan skriv ut den. För du kan ju inte kolla påå de här när du installerar windows.

Leave a Reply