Kom igång med Windows 10

Det borde inte vara några större problem för användare att komma igång med Windows 10. De grundläggande elementen som startmenyn och klickbara ikoner, har inte ändrats nämnvärt. Det snabbaste sättet att få åtkomst till ett program är att ”pinna” det i startmenyn, där de ligger bara ett klick bort. Det är rekommenderat att ha minst nio av sina mest använda program, arrangerade på det här sättet. Det sparar ordentligt med tid. Här är några fler tips som gör övergången till Windows 10 smärtfri och effektiv.

Snabb åtkomst till filer

Det finns ett flertal sätt att snabbt komma åt filer som du nyligen arbetat med, utan att behöva söka upp dem. Genom att högerklicka på ikoner kan man få upp en lista med de 20 senast använda filerna. Ett annat sätt är att öppna ”Quick Access”-panelen i filhanteraren. Tidslinjen i Windows 10 låter användaren se vilka filer och appar som senast varit aktiva. Det här kan komma behändigt till hands då man vill fortsätta med något man avslutat dagen innan. ”Thumbnail”-bilden på tidslinjen är helt klickbar och tidslinjen går att få fram med snabbkommandot Winkey+Tab.

Olika skrivbord

Det är numera enkelt att arrangera olika skrivbordsmiljöer för olika uppgifter. Man kan ha olika skrivbord för exempelvis hemmet, jobbet och en hobby. Det går snabbt att växla mellan skrivbordsmiljöerna genom att hålla ned Ctrl-Winkey samt trycka vänster eller höger piltangent. Alla de olika skrivbordsmiljöerna har samma grundelement men är alltså ett betydligt billigare alternativ än att ha flera skärmar. Windows 10 är anpassat inte enbart för datorer utan numera fokuserar man minst lika mycket på mobiltelefoner och surfplattor. Enligt undersökningar föredrar 7 av 10 mobilen framför datorn som verktyg, och har till och med svårt att helt vara utan mobiltelefonen. Därför ändras också utseendet för att så bra som möjligt passa in med vad användaren vill göra för stunden. Ett flertal nya möjligheter för att få tillgång till de nyaste apparna lyser också med sin närvaro. Vill man se dagens väder går den funktionen att enkelt klistra fast i startmenyn. Den som söker lediga jobb i Malmö eller någon annanstans, kan få karriärtips på skärmen. Det finns egentligen inget tak för hur många funktioner man själv kan skräddarsy till sina skrivbord i Windows 10.

Dynamiskt lås

En relativt ny funktion i Windows 10 är det så kallade ”Dynamiska låset”, med vilken man har tillgång till sin dator via sin bluetooth-parade mobiltelefon. Man kan därmed styra sin dator från telefonen, åtminstone så länge räckvidden inte överskrids. Därefter låses Windows efter 30 sekunder, vilket kan vara smidigt och säkert. En risk är dock om man glömmer telefonen bredvid datorn, så det gäller att aktivera skärmsläckare med lösenord. För att para sin telefon med Windows 10, klickar man på ”Bluetooth och andra enheter” och ”Lägg till en Bluetooth-enhet eller annan enhet”. När man aktiverat kopplingen, ska man kryssa i alternativet ”Dynamiskt lås” i kontoinställningarna.

Related Posts

_

mts_newsonline