Windows Phone: en missad framgång?

Microsoft är med Windows OS och Officepaketen marknadsledande inom operativsystem och mjukvara för kontorsarbete. Trots sina fantastiska framgångar har även Microsoft genomgått några motgångar. En särskild motgång har varit försöket att etablera sig på marknaden för smarta mobiltelefoner. Windows Phone sägs vara en av de största motgångarna hos Microsoft. Vad hände? Hur kan ett så framgångsrikt företag som Microsoft misslyckas med tanke på alla kunskaper och resurser de besitter?

Bakgrunden till misslyckandet

Nedgången började med intåget av iPhone på marknaden år 2007 och året därefter med lanseringen av Androids mobiloperativsystem. Dess mycket mer användbara gränssnitt och operativsystem ledde till skyhög popularitet och Windows mobiltelefoner hamnade i skuggan. Microsofts svar blev att utveckla sin egen fullfjädrade smartphone, nämligen Windows Phone. När Microsoft väl lanserade den år 2010 var det för sent. Trots omfattande modernisering av mobiloperativsystemet och uppköpet av Nokias telefonverksamhet lyckades de inte få ett grepp på marknaden. Användare hade redan blivit fästa med Android och iPhone och de fann ingen anledning att gå över till Windows Phone.

En annan orsak till misslyckandet sägs bero på bristande support för appar. På detta område har Android och iPhone utmärkt sig. En tredje bidragande faktor kan ha varit att negativt rykte om Windows 8 smittade av sig på Windows Phone. Dessutom har Bill Gates gjort analysen att det var ett misstag att underskatta Android.

Ett ljus i tunneln

Numera dominerar Apple, Samsung och Huawei globala marknaden för smarta mobiltelefoner. Deras marknadsandelar är så pass stora att det finns en stor marknad för mobilskal och skärmskydd för deras modeller, däribland coola skal för Samsungs s20 ultra, iPhone 11 och Huawei P30. Trots allting finns ett ljus i tunneln för Microsoft. De lärde sig av misslyckandet och har samarbetat med Google för att lansera Microsoft Surface Duo som kommer kunna användas som en telefon. Detta kommer vara en helt ny typ av enhet med dubbelskärm som går in i fickan. Microsoft Surface Duo kommer släppas i slutet av 2020.

I och med marknadens låga intresse beslutade Microsoft 2017 att avbryta den aktiva utvecklingen av nya Windows telefoner. 2019 avslutade Microsoft såväl sitt stöd som nya uppdateringar för sitt mobiloperativsystem. Trots misslyckandet är fortfarande Microsofts flaggskeppstelefon Lumia 950 XL: https://www.techadvisor.co.uk/test-centre/mobile-phone/best-windows-phones-3695082/ användbar. Dess kamera är kraftfull och batterier byts lätt ut till skillnad från vanliga smartphones.

Related Posts

_

mts_newsonline