Så installerar du BankID till Windows

BankID är en form av elektronisk legitimation, som i Sverige kan användas för att logga in hos exempelvis myndigheter och banker. Sverige, tillsammans med Finland och Norge, är ett av få länder som accepterar en e-legitimation som har utfärdats av en privat bank – i många andra länder är det istället staten som utfärdar liknande legitimationer.

För att skaffa BankID måste du dels ladda ned säkerhetsprogrammet till din dator, dels kontakta din bank för att starta tjänsten. Programmet laddar du ned via BankID:s egen hemsida, där du hittar en knapp med texten ”Ladda ned”. Installationsfilen kommer då att laddas ned. När du öppnar den kommer en dialogruta att dyka upp, som ber om tillåtelse att köra filen. Klicka på ja, så kommer installationen att påbörjas. När den är klar klickar du på ”Slutför”.

BankID kan användas för inloggning i en rad olika sammanhang, till exempel när man loggar in på Skatteverket, eller när man vill betala genom direktbetalning i en e-butik, och ska logga in på sin bank. Fördelen med det sistnämnda är att man slipper skriva in sina kortuppgifter, vilket minskar risken för att de blir kapade. Med det sagt måste man ju ändå ha ett bankkort, men innan man skaffar ett kan det vara bra att gå in på Bankkort.se för att jämföra vilken bank och vilken kortutgivare som ger bäst villkor.

Related Posts

_

mts_newsonline