Cambridge Analytica-skandalen i korthet

Facebook har hamnat i blåsväder och bland annat har grundaren Mark Zuckerberg frågats ut i den amerikanska senaten. Detta i samband med att det uppdagades att man sålt information till företaget Cambridge Analytica. De sålde den sedan vidare i bearbetad form till Donald Trumps kampanjstrateger före det senaste amerikanska presidentvalet. Som Donald Trump, som bekant, gick segrande ur. Cambridge Analytica är något av ett skandalföretag vars representanter ibland tillgripit fula och till och med olagliga metoder för att just påverka utgången i val, världen över. I den här texten kommer vi att titta på vilken typ av information som användes i presidentvalskampanjen och vad skandalen fått för konsekvenser sedan avslöjandet. Det står i alla fall klart att vi lever i en tid där de spår vi lämnar efter oss online ofta följs av andra.

Det är du som är handelsvaran

Facebook säljer information om surfvanor

Att Facebook säljer information om sina användare är egentligen helt okontroversiellt och en del av deras betalningsmodell. Att använda Facebook är gratis men sidan finansieras genom reklam som är skräddarsydd utifrån vad du tidigare gjort medan du varit inloggad på Facebook. Vad många blivit förvånad över är hur mycket information om dig som sparas utifrån vad du gör online. Olika appar kan även samla uppgifter om sådant du gör, även vad dina vänner gör, utanför just Facebooks egen sida spelar roll för vilken typ av reklam du får. Att nätverka genom ett företag som helio ger betydligt bättre överblick och kontroll än om du addar massor av bekanta på Facebook.

Hur har Facebook reagerat?

När Facebooks grundare frågades ut i kongressen framgick det att företaget vidtagit flera åtgärder för att gör det lättare att konrollera vad det är för information som ligger till grund för annonserna som dyker upp i feeden. Man kommer också att vara mer försiktig med vilka man säljer information till så att den inte hamnar i händerna på aktörer som Cambridge Analytica. Att annonsörer säljer varor och tjänster till dig baserat på personlig information är i sin ordning men du ska inte behöva bli föremål för politisk manipulation.

Related Posts

_

mts_newsonline