Få hjälp med din Windows 10

Vi har alla varit där – du har surfat på nätet, laddat ned något du inte borde och datorn svämmar över av virus. Barnet har lekt med tangentbordet medan du sovit och gjort om alla inställningar i Windows till oigenkännlighet. Du har glömt bort lösenordet och har ingen installationsskiva. Ja, listan kan göras lång och det är inte alltid tålamodet räcker till för ytterligare problem.

Vi har därför knåpat ihop en kort guide som ger tips på hur du hanterar några av de vanligare problemen som förekommer i Windows 10.

1. Kan inte uppgradera till senaste versionen av Windows 10

Windows kör ofta ut uppdateringar med buggfixar och annat för att förbättra upplevelsen för användarna. Dessa uppdateringar brukar ske automatiskt, men gör det inte det kan du slå på automatisk uppdatering genom att i sökfältet bredvid Windowsloggan ange ”Windows update”. Sedan går du in på ”Avancerade alternativ” och väljer ”Ladda ned uppdateringar automatiskt”. Om du hellre vill göra det manuellt kan du i föregående meny, d.v.s. i Windows update, klicka på ”Installera nu”. Här återfinns även all uppdateringshistorik med möjlighet att återställa om man vill.

2. Hur återställer man Windows?

Om du stöter på stora problem i Windows som att datorn går allt för långsamt eller att du får konstiga fel som inte borde finnas – kan det bästa botemedlet helt enkelt vara att återställa Windows. Gå till Inställningar genom att skriva in ordet i sökfältet, eller genom att klicka på startmenyn och sedan på ”kugghjulet” för inställningar. Välj här ”Uppdatering och säkerhet”. Klicka på ”Återställning” och sedan ”Kom igång” – här får du välja om du vill behålla alla dina filer och återställa datorn eller ta bort alla filer och återställa den till fabriksinställningar.

3. Hur växlar man mellan olika språk för tangentbordet?

Om du råkat få engelskt tangentbord och saknar bokstäver som du annars brukar få – t. ex. bokstaven ”Ä” har ersatts med backslash ””, då kan du lätt byta tillbaka till svenskt tangentbord och inmatningssätt. Gå till inställningar via kugghjulet i startmenyn och välj ”Tid och språk”. Klicka på ”Region och språk” och välj Svenska (Sverige) i rullistan. Om du har engelska som förinställt språk kan du lägga till Svenska genom klicka på plustecknet under ”Prioriterade språk” och lägga till svenska där och sedan välja svenska.

4. Jag har låst mig ute och glömt lösenordet

Om du råkar glömma lösenordet finns det ett antal sätt att återställa Windows utan att förlora allt på din PC. Först och främst bör du vara noggrann med att skapa återställningslösenord hos Windows för att förhindra dig från att behöva återställa datorn helt och hållet. För ytterligare information kan du få råd om på www.advized.se gällande annan support kring Windows. Ett sätt att återställa lösenordet är att använda en annan enhet och återställa lösenordet för ditt Microsoft-konto. Då går du in på en webbläsare och går till Windows live reset. Där matar du in din e-postadress och följer guiden till slutet. När du återställt lösenordet kan du få åtkomst till din dator igen. Detta är förutsatt att du skapat ett Microsoft-konto innan.

Related Posts

_

mts_newsonline