3 tips på gratisprogram till Windows 10

Gratis är gott brukar det heta och det gäller även program till din dator. Till Windows 10 finns det en hel uppsjö av gratis applikationer att välja och vraka mellan. Nedan kommer några tips på populära sådana som du kan ladda hem och börja använda helt gratis.

Paint.NET

Paint.NET kom i sin första version 2004 och var då tänkt som en ersättare till Windows inbyggda ritprogram Paint. Med åren har dock Paint.NET blivit allt mer avancerat och fått funktionalitet som tidigare krävt dyra bildredigeringsprogram som till exempel Photoshop. I Paint.NET kan man göra grundläggande bildredigering som att skala eller beskära bilder. Man kan även rita helt nya bilder från grunden. Likt i Photoshop finns även stöd för flera olika lager, vilket saknas helt i gamla Microsoft Paint.

Paint.NET har stöd för en mängd olika bildformat, utöver de vanliga som JPEG, GIF och PNG. De senaste tillskotten på den fronten är HEIC och WebP. HEIC är ett format från Apple och WebP ett från Google som börjar bli allt mer vanligt förekommande på webben idag.

Bland verktygen i Paint.NET finner man även Magic Wand för att frilägga bilder, clone stamp och möjlighet att justera ljus, kontrast, färger med mera. Det finns även en mängd filter för att lägga på effekter som till exempel rörelseoskärpa, gaussian blur, pixelering med mera.

LibreOffice

Om du driver ett eget företag men har en begränsad budget så kan LibreOffice vara ett alternativ för dig. Det är ett komplett officepaket som är helt gratis. Allt kan man dock inte få gratis som företagare och att till exempel investera i en kundundersökning kan komma att löna sig på sikt.

LibreOffice är sprunget ur OpenOffice men båda har motsvarigheter till Word, Excel, Powerpoint med flera som man finner i Microsofts officepaket. Till skillnad från OpenOffice kan LibreOffice inte bara öppna utan även spara dokument i Microsofts format DOCX och XLSX. Annars sparar de båda tidigare nämnda officepaketen i det öppna formatet Open Document (ODF).

Audacity

Även för ljudredigering finns det ett bra gratisalternativ. Det heter Audacity och finns även till macOS, Linux och Unix. Programmet fyller i år hela 20 år, men uppdateras fortfarande och används flitigt världen över. Det lämpar sig för den som till exempel ska digitalisera gamla kassettband eller vinylskivor för att bevara dem för framtiden. I Audacity kan man sedan exportera ljudet i format som bland annat MP3, OGG Vorbis eller FLAC.

Förutom att man kan klippa i ljudet kan man även förstärka volymen, ta bort bakgrundsbrus och göra in- och uttoningar. Audacity lämpar sig därför bra för den som vill redigera ljudspår till sina YouTube-videor eller spela in sin egen podcast men inte har en massa pengar att lägga ut på dyr mjukvara.

Related Posts

One Response

_

mts_newsonline